Działanie podejmowane przez Bank Żywności w Poznaniu przy współpracy z Towarzystwem Wspierania Rodziny i Dziecka ALIA nie ograniczają się wyłącznie do dystrybucji żywności.
Podejmowane są również działania towarzyszące takie jak:
- warsztaty kulinarne;
- warsztaty edukacji ekonomicznej;
- warsztaty dietetyczne;
- warsztaty niemarnowania żywności.
W ramach podprogramu 2021 PLUS, który jest obecnie realizowany, zostały przygotowane warsztaty kulinarne.
W środę tj. 06 września 2023 zostały już przeprowadzone pierwsze warsztaty w dwóch grupach. Warsztaty prowadzone są przez technologa żywienia. Tematem spotkania było przygotowanie posiłku z produktów sezonowych z wykorzystaniem artykułów otrzymywanych przez beneficjentów programu.
Uczestniczki samodzielnie przygotowały dania według otrzymanych przepisów. Po pracy był czas na wspólną degustację dań.
Warsztaty kulinarne to nie tylko gotowanie to także wspólnie spędzony czas, wymiana doświadczeń, przepisów, rad.
Kolejne warsztaty odbędą się 13 września: I grupa o godzinie 9, II grupa o godzinie 11. Spotykamy się w sali biblioteki w Skokach przy ulicy Ciastowicza. Chętne osoby prosimy o kontakt telefoniczny z Towarzystwem ALIA.
Pragniemy również podziękować pracownikom OPS Skoki za pomoc w realizacji programu pomoc żywnościowa.