Towarzystwo Wspierania Rodziny i Dziecka Alia z terenu województwa wielkopolskiego przy współpracy z Bankiem Żywności w Poznaniu realizowało Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2020 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie grudzień 2020 – październik 2021.
Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
- warzywne i owocowe (groszek z marchewką, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, mus jabłkowy, powidła śliwkowe, fasolka po bretońsku);
- skrobiowe (makaron jajeczny, płatki owsiane, ryż biały, kasza jęczmienna, herbatniki maślane, kawa zbożowa rozpuszczalna),
- mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
- mięsne (szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, szynka wieprzowa mielona, filet z makreli w oleju),
- cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
- tłuszcze (olej rzepakowy).
Pomoc żywnościowa trafiła do 1013 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa wielkopolskiego
Wydaliśmy osobom potrzebującym:
o 66,2565 ton żywności;
o 5914 paczek żywnościowych;
o 0 posiłków;
W ramach POPŻ Podprogram 2020 dla 338 rodzin korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono porady o zdrowym odżywianiu się w ramach działań towarzyszących:
• Edukacji finansowej – 0 spotkań dla 0 uczestników
• Kulinarnych – spotkania i warsztaty zdalne dla 3 uczestników.