Działanie podejmowane przez Bank Żywności w Poznaniu przy współpracy z Towarzystwem Wspierania Rodziny i Dziecka ALIA nie ograniczają się wyłącznie do dystrybucji żywności.
Podejmowane są również działania towarzyszące takie jak:
- warsztaty kulinarne;
- warsztaty edukacji ekonomicznej;
- warsztaty dietetyczne;
- warsztaty niemarnowania żywności.
W ramach Podprogramu 2023, który jest obecnie realizowany, zostały przygotowane warsztaty kulinarne.
We wrześniu zostały już przeprowadzone pierwsze warsztaty w dwóch grupach. Warsztaty prowadzone są przez technologa żywienia. Tematem spotkania było przygotowanie posiłku z produktów sezonowych z wykorzystaniem artykułów otrzymywanych przez beneficjentów programu.
Uczestnicy samodzielnie przygotowali dania według otrzymanych przepisów. Po pracy był czas na wspólną degustację dań.
Warsztaty kulinarne to nie tylko gotowanie to także wspólnie spędzony czas, wymiana doświadczeń, przepisów, rad.
Wspólne gotowanie (i jedzenie) bardzo zbliża a więc poruszane są tematy o zdrowym stylu życia, o problemach ze zdrowiem, o prawidłowym odżywianiu oraz tematy związane z niemarnowaniem jedzenia.
Kolejne warsztaty odbędą się 25 października 2024 r.
I grupa o godzinie 9, II grupa o godzinie 11.
Wszystkich chętnych serdecznie zapraszamy.